Zoeken

Zorgprogramma’s

COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).
COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitus en longemfyseem. Eenvoudig gezegd, het is een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen die blijvende schade veroorzaken. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Het gevolg is dat je minder energie hebt. Dagelijkse dingen zoals traplopen, boodschappen doen, aankleden kunnen hierdoor lastig zijn.

Symptomen van COPD
Benauwdheid
Hoesten
Kortademig zijn
Vaak moe
Weinig spierkracht
Gewichtsverandering

Helaas is COPD niet te genezen. Met de juiste behandeling en aanpassing van je leefstijl is het verloop van de ziekte wel te beïnvloeden.
De allerbelangrijkste oorzaak van COPD is roken. Als je rookt is stoppen met roken het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Daarnaast is gezond eten, dagelijks bewegen en medicatietrouw van belang.

COPD zorgprogramma 
1. Twee of meerdere keren per jaar controle door de huisarts, POH-S of longverpleegkundige.
2. Inhalatie-instructie.
3. Begeleiding bij aanpassingen in je leefstijl.
4. Longfunctieonderzoek (spirometrie).
5. Verwijzing naar diëtist voor voedingsadvies op indicatie.

CVRM

Bij het zorgprogramma CVRM (Cardio Vasculair Risico Management) richten wij ons op de patiënt met een (verhoogd) risico op hart- en vaatziekten. Er zijn verschillende hart- en vaatziekten. De bekendste zijn:
Aderverkalking
Angina pectoris (pijn op de borst)
Nierschade
Hartinfarct
Beroerte

De kans op hart- en vaatziekten is verhoogd bij:
Diabetes mellitus,
Reumatoïde artritis,
Hoge bloeddruk,
Hoog cholesterol
Stress
Roken
Te weinig lichaamsbeweging
Overmatig alcoholgebruik
Ongezonde voeding
Overgewicht

Een derde van de sterfgevallen in Nederland wordt veroorzaakt door deze ziekten. De meeste hart- en vaatziekten ontstaan door het langzaam dichtslibben van slagaders door vetophoping. De bloeddoorstroming wordt daardoor steeds meer gehinderd.
In de zorg onderscheiden we twee groepen:
1. Mensen bij wie een hart- en vaatziekte is vastgesteld
2. Mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

CVRM zorgprogramma
1. Eén of meerdere keren per jaar controle door de huisarts, POH-S of preventieverpleegkundige.
2. Begeleiding bij aanpassingen in je leefstijl.
3. Verwijzing naar diëtist voor voedingsadvies op indicatie.
4. Minimaal 1 keer per jaar uitgebreide bloedcontrole (kosten vallen onder eigen risico).

Diabetes

Diabetes is een chronische ziekte. Bij diabetes zit er te veel suiker (glucose) in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus. Diabetes type 1 en 2 zijn de meest bekende typen diabetes. Iedereen kan diabetes krijgen.

Diabetes kan de volgende klachten geven:
Veel dorst
Vaak moeten plassen
Droge mond
Vermoeidheid
Last van oogontsteking of wazig zien
Afvallen
Jeuk
Last van (urineweg)infecties

Op den duur kunnen problemen ontstaan met de ogen, de nieren, het zenuwweefsel, het hart en de bloedvaten. Het stabiel houden van de bloedsuiker is daarom van belang. Dit kan door aanpassingen van je leefstijl (niet-roken, gezond eten, veel bewegen en een gezond gewicht), maar meestal zijn ook medicijnen nodig.
Voorlopig is diabetes alleen te behandelen en nog niet te genezen. Met de juiste behandeling en aanpassingen van de leefstijl is het verloop van de ziekte wél te beïnvloeden.

Diabetes zorgprogramma
1. Twee of meerdere keren per jaar controle door de huisarts, POH-S of diabetesverpleegkundige.
2. Begeleiding bij aanpassingen in je leefstijl.
3. Minimaal 1x per jaar uitgebreide bloedcontrole (kosten vallen onder eigen risico).
4. Verwijzing naar diëtist voor voedingsadvies (alle nieuwe diabeten en anders op indicatie).
5. Verwijzing naar de pedicure of podotherapeut op indicatie.
6. Controle van je ogen 1 keer per 2 jaar.

GGZ

Praktijkondersteuner Geestelijke GezondheidsZorg (POH-GGZ). Bij problemen van psychische of psychosociale aard worden verschillende huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen ondersteund door een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). De POH-GGZ beschikt over de juiste expertise om psychische of psychosociale klachten snel te herkennen.

Verwijzen
Indien mogelijk kan de POH-GGZ je in de huisartspraktijk behandelen. Soms is het nodig om door te verwijzen naar de generalistische basis-GGZ of de specialistische GGZ. Dat gebeurt altijd in overleg met jou en de huisarts.

Nucleus Huisartsen-GGZ
Nucleuszorg werkt aan de hand het GGZ-zorgprogramma van Nucleus Huisartsen-GGZ met een aantal huisartsen in de regio samen, om de GGZ-zorg vanuit de huisartspraktijk te optimaliseren. We ondersteunen de huisartsen en POH’s-GGZ in het bieden van de juiste zorg op de juiste plaats. Dat doen wij o.a. door het organiseren van scholingen voor de POH’s-GGZ, het gebruik van vragenlijsten en het aanbieden van eHealthmodules, waarmee je zelf aan de slag kunt.
Het kan zijn dat je op een factuur de benaming ‘Nucleus Huisartsen-GGZ’ ziet staan, ook al heb je geen gebruik gemaakt van de POH-GGZ. Dat heeft te maken met de inrichting van het contract dat we hebben met de zorgverzekeraars. Het bedrag gaat niet van je eigen risico af en je ontvangt ook geen factuur hiervoor.

GGZ Jeugd

Praktijkondersteuner Geestelijke GezondheidsZorg Jeugd. Zit je niet lekker in je vel of zit je met vragen? Maken je ouders of iemand uit je omgeving zich zorgen over jouw? Het kan helpen als je met iemand kunt praten over hoe je je voelt of waar je bezorgd over bent. In een aantal huisartsenpraktijken in Zeeuws-Vlaanderen werkt een Praktijkondersteuner GGZ Jeugd (POH-GGZ Jeugd).

Wanneer kan je naar de POH-GGZ Jeugd?
De POH-Jeugd ondersteunt de huisarts bij de zorg voor kinderen en jongeren van 0-18 jaar. Je kan aan jouw huisarts vragen of je eens met de POH-Jeugd mag praten over jouw vragen. Ook je ouder(s) kunnen (eventueel samen met jou) praten over de zorgen die er spelen. Misschien voel je je somber, angstig, verdrietig of boos of voel je je snel geërgerd. Dan is het fijn om met iemand te kunnen praten die je begrijpt. Maar ook als je problemen hebt met slapen, verslaving, naar school gaan of andere klachten hebt zoals hoofdpijn, buikpijn of moeheid. De POH-Jeugd wil er voor jou zijn.

Verwijzen
Vaak kan de POH-Jeugd jou helpen, in andere gevallen zal je worden verwezen naar een andere hulpverlener, zoals een jeugdverpleegkundige, kinderarts of psycholoog. Dat gebeurt altijd in overleg met jou en/ of je ouders.

Privacy
De POH-Jeugd werkt in de huisartspraktijk en daarom met dezelfde privacyregeling als de huisarts. Wanneer je jonger dan 16 jaar bent en alleen naar de praktijk komt, dan worden je ouders gebeld. Bij een verwijzing naar een andere hulpverlener is toestemming van je ouders nodig. Als je boven de 16 jaar bent, worden je ouders alleen gebeld als jij daar toestemming voor hebt gegeven.

GLI

Gecombineerde leefstijl Interventie (GLI) is advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag. Het ondersteunt bij het krijgen van een gezondere leefstijl. Erkende GLI programma’s zijn opgenomen in de basisverzekering. Namens de huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen heeft Nucleuszorg overeenkomsten met de meeste zorgverzekeraars en verschillende leefstijlcoaches. Het programma duurt twee jaar. Dat lijkt lang, maar dat is dé manier om je leefstijl om te gooien. GLI gaat om kleine veranderingen die de deelnemers kunnen volhouden. Het programma bevat eens per maand een groepsbijeenkomst, eens per twee maanden een individueel gesprek en de deelnemers worden aangemoedigd om samen te sporten. De coaches stellen vooral veel vragen en formuleren haalbare, concrete actiepunten.

Een GLI is geschikt wanneer je:
– Door overgewicht een verhoogd risico hebt op bepaalde (chronische) aandoeningen.
– Gemotiveerd bent om (kleine) veranderingen door te voeren in je dagelijkse leven.
– 18 jaar of ouder bent.

De huisarts of POH bepaalt of je voldoet aan de normen om mee te doen. De huisarts of POH verwijst je door naar één van de geregistreerde leefstijlcoaches in onze regio. De leefstijlcoach nodigt je uit voor een uitgebreid gesprek.

Ouderenzorg

Het aantal ouderen in Nederland neemt toe, in Zeeuws-Vlaanderen meer dan in de rest van Nederland.
”Kwetsbare oudere” is geen diagnose. Een oudere is kwetsbaar wanneer hij op verschillende terreinen regie verliest. De afzonderlijke knelpunten zijn niet het probleem, het is de optelsom van verschillende onderdelen en de veelheid aan zorgverleners die bij de patiënt betrokken is wat de zorg van kwetsbare ouderen complex maakt.

Doel
De wens van de meeste ouderen is om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen met meer of minder hulp, maar wel met de regie. Voor een groot deel van de ouderen lukt dit ook tot steeds hogere leeftijd. Voor een bepaalde groep ouderen is dit zonder hulp niet of heel moeilijk te organiseren.
De huisartsenpraktijk wil deze laatste groep in beeld krijgen om een bijdrage te leveren aan het in stand houden van de kwaliteit van hun leven en dit waar mogelijk nog verbeteren.
In veel Zeeuws-Vlaamse huisartsenpraktijken zijn praktijkmedewerkers geschoold om kwetsbare en/of zorgbehoevende ouderen in beeld te krijgen en een passende behandeling af te kunnen stemmen. Zij zijn wat betreft de ouderenzorg het eerste aanspreekpunt.

Werkwijze
Er wordt vanuit het computersysteem een selectie gemaakt van potentiële kandidaten. Deze groep wordt door de huisartsenpraktijk benaderd. Denk je dat je ook tot deze doelgroep behoort, dan kan je contact opnemen met je huisarts.
De geselecteerde patiënten krijgen een vragenlijst thuisgestuurd. De uitkomst van de vragenlijst bepaalt het vervolg. De groep waarvoor op het moment geen dringende zaken zijn ontvangt jaarlijks een herhaling om te peilen of er veranderingen zijn geweest die wel opvolging vragen.
De uitkomst van de vragenlijst kan ook betekenen dat je benadert wordt voor een uitgebreider gesprek waarin een nog beter beeld wordt verkregen van je leefsituatie. Het wordt als zinvol ervaren wanneer een partner of andere mantelzorger aan dit gesprek deelneemt, uiteraard met jouw toestemming.

Individueel behandelplan
Naar aanleiding van het gesprek wordt zoveel mogelijk met jou samen een individueel behandelplan opgesteld. In dit plan wordt vastgelegd wie welke acties gaat ondernemen.
Dit plan wordt periodiek geëvalueerd, zowel met jou, de patiënt, als met de relevante zorgverleners.

Twijfelt u of u wel naar de huisarts moet?
Op de volgende websites vindt u meer informatie.