Zoeken

Disciplines in de huisartsenpraktijk

Doktersassistent
De doktersassistent werkt onder verantwoordelijkheid van en in overleg met de huisarts. De doktersassistent is de spil in de praktijk en het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. De doktersassistent voert zelfstandig kleine medische handelingen uit, ondersteunt de huisarts bij medische handelingen als dat nodig is én houdt de administratie (zoals patiëntendossiers) bij en beantwoordt de telefoon.

De doktersassistent voert onder andere de volgende medische handelingen uit:

  • Opnemen van de bloeddruk
  • Toedienen van injecties
  • Kleine bepalingen in het bloed d.m.v. een vingerprik
  • Aanstippen van wratten
  • Verwijderen van hechtingen
  • Uitspuiten van de oren
  • Verbinden van wonden
  • Uitvoeren van urineonderzoek
  • Maken van uitstrijkjes
  • Steriliseren van instrumenten
  • Verlenen van EHBO

Praktijkondersteuner Somatiek
De Praktijkondersteuner Somatiek (POH Somatiek) werkt zelfstandig onder verantwoordelijkheid van en in overleg met de huisarts. De Praktijkondersteuner Somatiek heeft eigen spreekuren en begeleidt en coacht patiënten met chronische (somatische) aandoeningen.

De praktijkondersteuner heeft een medische achtergrond en ondersteunt de huisarts bij de behandeling van patiënten die een chronische lichamelijke aandoening hebben, zoals Diabetes, Astma, COPD (bronchitis en longemfyseem) en Hart- en Vaatziekten. Ook zijn er praktijkondersteuners die naast de huisarts een deel van de palliatieve – of oncologische zorg voor hun rekening nemen, een vrouwenspreekuur organiseren, stoppen-met-roken-coach zijn en/of zich gespecialiseerd hebben in ouderenzorg of jeugdzorg.

De praktijkondersteuner Somatiek is een wezenlijk onderdeel van het zorgteam en staat in nauw contact met de huisarts en de andere zorgprofessionals. Er is veel intercollegiaal overleg. De Praktijkondersteuner Somatiek ontvangt patiënten in de huisartsenpraktijk, indien nodig worden patiënten thuis bezocht.

Praktijkondersteuner Ouderenzorg
De Praktijkondersteuner Ouderenzorg is een praktijkondersteuner of verpleegkundige met kennis van en ervaring in de zorg voor kwetsbare ouderen. Zij werkt nauw samen met de huisarts. Daarnaast heeft ze goede contacten met andere hulpverleners zoals de specialist ouderengeneeskunde en de wijkverpleging.

De Praktijkondersteuner Ouderenzorg is een wezenlijk onderdeel van het zorgteam en staat in nauw contact met de huisarts en de andere zorgprofessionals. Er is veel intercollegiaal overleg. De praktijkondersteuner Ouderenzorg bezoekt de patiënten geregeld thuis.

Praktijkondersteuner GGZ
De praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH GGZ) en de huisarts werken samen bij het behandelen en begeleiden van mensen met psychische en (psycho)sociale klachten. De Praktijkondersteuner GGZ heeft kennis en ervaring op het gebied van uiteenlopende psychische klachten en psychiatrische aandoeningen.

De Praktijkondersteuner GGZ is een wezenlijk onderdeel van het zorgteam en staat in nauw contact met de huisarts en de andere zorgprofessionals. Er is veel intercollegiaal overleg. De praktijkondersteuner ontvangt patiënten in de huisartsenpraktijk en als het nodig is, worden patiënten thuis bezocht.

Praktijkondersteuner GGZ Jeugd
De POH-GGZ Jeugd werkt samen met de huisarts en is er voor kinderen, jongeren en ouders/verzorgers van kinderen met psychische en/of sociale klachten. Voorbeelden waar je aan kunt denken zijn angstklachten, somberheid, rouwverwerking, vragen over opgroeien of ontwikkeling, verslaving, medicatiecontrole, begeleiding bij ADHD of andere problemen waarbij ondersteuning nodig is. 

De POH-GGZ Jeugd staat als deskundig en betrouwbaar aanspreekpunt klaar om met alle kennis en ervaring zo goed mogelijk te helpen. De POH-GGZ Jeugd zoekt indien mogelijk (en in overleg met jou of ouders/verzorgers) de samenwerking op met bijvoorbeeld school, gezin of andere betrokkenen.

Afhankelijk van de situatie kan de POH-GGZ Jeugd, wanneer dat nodig is, besluiten om door te verwijzen naar een andere hulpverlener die  nog beter kan helpen, zoals de maatschappelijk werker op school, jongerenwerker, gezinscoach, een psycholoog of een psychiater.

Twijfelt u of u wel naar de huisarts moet?
Op de volgende websites vindt u meer informatie.